user_mobilelogo

 


ПАРТНЬОР НА ПЕТИЯ ГОДИШЕН КОНГРЕС

Здраве и красота чрез лечебната сила на водата

 Св. Св. Константин и Елена е най-старият български Черноморски курорт. Разположен е на 8 км. северно от град Варна, сред забележително красива природна местност, която представлява естествена тераса над морето с височина около 10 - 15 м.

Комбинацията на зеления парк с кристалния морски въздух,  златистите плажове, чистата морска вода и минерални изводи, правят мястото предпочитана морска и СПА дестинация за туристи от цял свят.

Курортът е с над 100-годишна история и с дългогодишни традиции в морелечението, балнео и СПА услугите. През 1909 г. със съдействието на царица Елеонора, втората съпруга на българския цар Фердинанд, в комплекса е преместен   първият детски морски санаториум. През 1933 г. в курорта е открита и първата гроздолечебна станция и така курортът става единственият в България, в който морелечението се съчетава с гроздолечение.

Днес всеки може да се докосне до тази уникалната комбинация от природни дадености чрез изградените СПА, Уелнес и Балнео центровете в курорта.

 

Места за настаняване

На територията на курорта има 54 места за настаняване (хотели, къщи за гости, вили, хостели) с общо 8 972 легла. 

 Културно - исторически забележителности

Курортът Св. Св. Константин и Елена е уникално място, където природата и морето си дават среща с историята,  изкуството и културата на България. В комплекса се намира манастирът „Св. Св. Константин и Елена“, който е част от историята на древна монашеска обител. Черквата на храма е посещавана от поклонници от цял свят заради своите светини - чудодейната икона на Светите Константин и Елена и аязмото със светена вода, извираща в олтара под светия престол. Храмът е и едно от трите места в света, които притежават къс от мощите на покровителя на влюбените - Св. Валентин. Отскоро в манастира се съхраняват и мощите на Св. новомъченица Мария Гатчинска (1874 - 1932), както и на Св. Седем отроци от Ефес.

Регионът е с изключително значение за развитието на страната още в края на 19 век, когато се лансира идеята град Варна да се превърне в лятна столица на Княжество България, като през 1882 г. се създава двореца Сандрово, по-късно преименуван на Евксиноград. През 1908 г. Областната управа чрез Варненската окръжна постоянна комисия гласува решение за създаването на първия български морски курорт Св. Св. Константин и Елена.

Природни забележителности

  • Многогодишен природен парк, който добива сегашния си облик поетапно.
  • Най-старото дърво в комплекса - над 100-годишен полски бряст (Ulmus campes-tris), който се ползва със статут на защитено дърво.
  • В непосредствена близост се намира и Ботаническа градина – Екопарк Варна.Това е първият екопарк в страната, съчетаващ в себе си изкуствени и естествениекосистеми. Разположен е върху площ от 360 дка.

 Естествени лечебни фактори

7 термални извори - калциево-магнезиево-натриеви, слабоминерализирани, хидрокарбонатни, хлоридни, с pH 7.31. Извират от дълбочина 1 800 – 2 050 м с дебит 175 литра в секунда. Температурата им е между 43 и 51oC.

Едно от най-големите предимства на курорта е, че тук СПА и балнеологията се комбинират с още една много мощна сила - морето. То ни носи здраве и красота, чрез лечебна сила на  водата  и  морския  климат.  Морската  вода  съдържа  повече от 30 полезни химични съединения и соли, които действат благотворно на кожата, подобряват нейните функции и укрепват нервната система.

 Минералната вода в Св. Св. Константин и Елена:

  • лекува успешно сърдечно-съдови заболявания
  • много добре се повлияват и болести на ендокринната система, на опорно-двигателния апарат и на функционалната нервна система
  • Летнитемесецисеизползватизалечениенаразличнизаболяваниянагорнитедихателни пътища, а също и за някои кожни инфекции.

Комбинацията между минералната вода и морския климат в курорта оказва благоприятно влияние върху цялостното състояние на организма, укрепва имунитета и помага за редуциране на стреса и преумората.

Отличени в годишните награди за иновации на Български Съюз по балнеология и СПА туризъм 2015г.

hissariyalogo1 Logo saint george small
  baner-5