user_mobilelogo

 


ПАРТНЬОР НА ПЕТИЯ ГОДИШЕН КОНГРЕС

Културен, балнеоложки и туристически център с национално и международно значение – такава е съвременната характеристика на Сандански, регион с над 3 200-годишна история. Този благословен от Бога кът на България е щедро надарен с неповторима природа и целебни дарове, известни още в Древността – лечебен въздух, топли минерални води, буйни реки, горди планини.

Санданският регион е с дълга и прелюбопитна история, съхранила културно-историческото наследство под формата на внушителни артефакти и богата палитра от фолклорни традиции и обичаи.

Община Сандански е модерен туристически център с отлична локация и перфектни условия за отдих и практикуване на различни видове туризъм. Голямо разнообразие от услуги и атракции, минерални води и басейни, лечебни процедури и целебен климат, привлича много гости, а градът кипи в неуморен ритъм целогодишно.

Община Сандански се намира в Югозападна България. Тя е най-голямата в Благоевградска област. Обхваща градовете Сандански и Мелник и 52 села. Разположена в подножието на Пирин планина и граничните с Гърция и Македония планини – Славянка, Огражден и Малешевска, Сандански заема голяма част от плодородната южна котловина с живописната долина на Средна Струма.

Още от дълбока древност топлите минерални извори и слънчевите склонове на южните български планини привлекли хората по тези земи. Те съградили градове, които въплътили традициите на времето и създали всичко онова, което днес наричаме красиво, съдържателно и проникновено.

Районът около съвременния Сандански е заселен преди повече от три хиляди години.Археолозите разкриват тук пластове от най-ранната човешка история. Траки, римляни и византийци са населявали тези земи. Те са оставили богато културно и архитектурно наследство под формата на внушителни артефакти и цветна палитра от фолклорни традиции и обичаи.

На самия вход на Сандански легендарният тракийски вожд от племето Меди – Спартак, посреща гостите на града. Според преданията, водачът на най-голямото въстание на роби в Римската империя е роден и израснал в околностите на селището, наречено от римляните Партикопол.

Древните останки разказват завладяваща приказка за античния град, превърнал се в един от първите епископски центрове още през ранното Християнство. Изключителните находки от това време днес са подредени във впечатляващ архитектурен комплекс.

Археологическият музей в Сандански също разказва за блясъка на отминалите векове. Уникалната колекция от оброчни мраморни плочи и пластика на здравеносни божества разкриват тайната на лечебната сила на въздуха и водата в Сандански.

Още от древността хиляди хора са идвали по тези земи, за да излекуват своите болести сред природните дадености на града. Днес красотата им е притворена в истински шедьовър на парковото изкуство. Паркът на Сандански е сред любимите места за отдих и спорт на граждани и туристи. Чистият лековит въздух, навяващ полъх от Средиземноморието, прокрадващ се измежду клоните на екзотични дървета и храсти, е донесъл славата на Сандански като европейската естествена лечебница на бронхиална астма.

Придържайки се към философията на древните римляни за здраве чрез вода, висококвалифицирани специалисти са разработили програми за лечение и профилактика на редица заболявания. Модерни СПА центрове предлагат изобилие от терапии за здраве, релакс и красота, удоволствие за душата и тялото.

Добре поддържаните хотели в съвременния град разполагат изключителни условия за отдих и туризъм. За неотложните работни ангажименти предлагат и удобства за бизнес срещи – перфектни условия за конферентен туризъм.Удивителното разнообразие от туристически услуги и атракции, минерални води и басейни, лечебни процедури и целебен климат, привлича много гости, а града кипи в неуморен ритъм целогодишно.

            Хубостта на природа в региона е превърнала Сандански в предпочитана дестинация и за любителите на приключения. Каменисти и живописни пътеки отвеждат високо горе в планината, където започва национален парк Пирин – любимо място за всички поклонници на красотата и величието на природата. Магическата прелест на планината Славянка и ухайните склонове на резервата Алиботуш приютяват огромна част от биоразнообразието на континента на една сравнително малка площ.

            В подножието на Пирин се намира най-малкият исторически град на България – Мелник - кръстопът на древни цивилизации, със запазена уникална старинна архитектура и атмосфера. Богатото му културно наследство е в хармонично съзвучие с природното - скалния феномен „Мелнишки пирамиди”. Старинният град Мелник още пази от средновековния дух на България. Обитателите на могъщите каменни домове традиционно се занимават с производство на вино.

            В града има организиран исторически музей, който разказва за величието на миналото и делата на предците. В музеи са превърнати и няколко местни къщи, като най-впечатляваща е прочутата Кордопулова къща. Нейните хладни подземия са вкопани дълбоко в меката скала и служат за съхранение на реколтата от течно злато. Тази стара виноделска традиция е запазена и на други места в Мелник, където виното и слънцето са превърнали история и настояще в общо битие.Десетки малки изби продължават прочутите в античността традиции, и предлагат топло посрещане и сърдечно гостоприемство.

В самото сърце на пясъчния свят от форми и възвишения, в подножието на Пирин, от стотици години функционира едно от най-важните духовни средища в страната.Роженският манастир е от малкото запазени у нас паметници на средновековната българска архитектура. Силата, която сякаш извира от старите чардаци и изкусната стенопис на забравените майстори, привлича и запленява.

В село Златолист се намира едно особено енергийно място – храмът „Свети Георги“. Духовната обител се свързва с чудесата на Преподобна Стойна, оставила трайна следа в живота на много хора. Не далеч от тук се намира и местността Рупите, дом на друг феномен – Ванга. Мистично място, приютяващо стотици миряни, дошли да се поклонят в храма „Света Петка – Българска“.

Съчетанието на мит, сакрална територия и живи обредно-магически практики, наличието на древно и антично наследство, едновременно като материални културни паметници и древни култови практики, са като магнит за туристите. Селцата край Мелник и Сандански са истински пазители на духовността. Всяко докосване до някое от приказните селища в региона разкрива тайни и запленяващи легенди, скрити пътеки и спомени, забулени в мистика и духовност.

Общината целогодишно е домакин на множество културни прояви, които си заслужава да бъдат посетени. Балканският младежки фестивал „Младостта на Балканите” е най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа.

За любителите на народната музика е фестивалът Пирин фолк, който събира гости от близо и далеч в неповторим празник на таланта. Автентичните ритми завладяват сцената „С песните на сестри Бисерови“ в село Пирин и  с „Песни от Извора“ край село Петрово.

Всеки февруари фестивалът „Златен грозд” в Мелник събира винопроизводители и ценители на хубавото мелнишко вино, за да  отпият по глътка от червения елексир,  да се почерпят с традиционно местно мезе и да зарадват сърцата си с македонски песни и кръшни народни хора.

Точно преди християнския празник Свети Дух, в Санданското село Склаве се провежда фестивал с хилядолетна традиция – на това място се е организирал най-големия пазар на роби в Античността. Легендата разказва, че тракиецът Спартак е бил продаден като роб на този панаир. В днешно време тук се прави репродукция на античния римски пазар, със стоки, които са се продавали преди хиляди години, търгове на роби и грандиозни гладиаторски битки.

„Мелнишки вечери на поезията” са едно от най- значимите културни събития с национално и международно значение, провеждани в община Сандански.  Те привличат творци от България и чужбина. Мелнишките вечери на поезията се провеждат ежегодно през месец октомври когато новото мелнишко вино ври в бъчвите, а старите изби жадуват да осветят виното си с вълшебното поетично слово!

 Сандански е модерен туристически център, където традициите на времето се съчетават с достиженията на съвременността. Такава е тази земята – духовна, хармонична и слънчева. Такива са и хората по тези земи, такава е цялата същност на тукашния начин на живот. Може би затова природата е била толкова щедра към това малко късче от райската земя и за това местните я пазят, но и споделят с много любов и вдъхновение.

Отличени в годишните награди за иновации на Български Съюз по балнеология и СПА туризъм 2015г.

hissariyalogo1 Logo saint george small
  baner-5