user_mobilelogo

 


ПАРТНЬОР НА ПЕТИЯ ГОДИШЕН КОНГРЕС

Община Самоков – намира се в Югозападна България в подножието на Рила планина, а град Самоков отстои само на 60 км от столицата София и на 100 км от летище Пловдив. В непосредствена близост, на 10 км от града е разположен Боровец, най-старият курорт в България. Оттук извират най-дългата река в България – Искър и най-пълноводната река в България - Марица. Уникално природно богатство на територията на общината са Рилските езера - повече от 40 на брой, пръснати по високите части на Рила. В общината има находище на минерална вода край Белчин. Самоковската котловина е разположена между няколко планини — Рила, Плана, Витоша, Верила, Ихтиманска Средна гора — със средна надморска височина - 950 м. Тук се издига и най-високият връх на Балканския полуостров – връх Мусала - 2925 м. Името „Мусала“ произлиза от арабския израз „Мус Аллах“ и означава "Близо до Бог".

Територията на община Самоков възлиза на 1209 кв.км, a релефът е предимно планински и високопланински. Изключително красивата природа, благоприятното географско положение, специфичните биоклиматични условия, наличието на питейни и термални води с високо качество, са част условията, предопределящи туризма, горското и селското стопанство като основни приоритети за развитието на общината.

Населените места в общината са 24 с център – град Самоков. Самоков е град с модерен облик, съчетавайки в своето развитие историческо наследство, култура, спортен дух и прелестите на обкръжаващата ни природата. Разположен е живописно в северните поли на Рила планина, на р. Искър, на 950 м. над морското равнище, с прохладно лято и снежна зима с много слънчеви дни. Градът е известен с богатото си културно-историческо наследство. Сегашният град е възникнал в началото на 15 в. върху останките на древно селище. Градът постига икономически разцвет през 17 – 19 в. благодарение на добива на желязо в прочутите на времето самоковски видни и мадани, наричани „самокови“. Те дават и името на града, което остава непроменено и до днес. Извършващите се в момента археологически разкопки разкриват богати културни пластове от тракийския, римския и византийския период.

На 10 км от града се намира най-старият зимен курорт в България Боровец с великолепни възможности за зимни спортове. През лятото добре маркирани туристически маршрути и еко пътеки водят към най-високия връх на Балканите Мусала (2925 м), до Мальовица и Седемте езера. Самоков е един от 100-те национални туристически обекта. Редовни автобусни линии свързват града със столицата София, отстояща само на 60 км, с Пловдив и Дупница, намиращи сесъответно на 110 км и 40 км разстояние. Близостта до столицата, до международния курортен комплекс Боровец, комплекса с национално значение Мальовица, балнеолечебния курорт Белчин бани, както и значителна част от национален парк “Рила”, богатото културно-историческо наследство, развитите занаяти, дългогодишния опит в областта на туризма, богатата флора и фауна са добър потенциал за развитие на общината.

Самоков успешно гради своето бъдеще и привлича туристи в града и околностите му като съхранява своята история и претворява в хармония възрожденски дух и модерно развитие.

ВСИЧКО НА ЕДНО МЯСТО

ДЕСТИНАЦИЯ – САМОКОВ

Благодарение на красивата природа и уникалното местоположение, Самоков и районът са привлекателно място за посещение и почивка и са подходящи за целогодишно развитие на разнообразни форми на туризъм. В Самоков и района са регистрирани над 120 места за настаняване, разполагащи с около 7570 легла.

Зимен туризъм – Само на 10 км от Самоков се намира най-старият и най-голям зимен курорт Боровец. Комплексът предлага възможности за практикуване на всички видове зимни спортове, съчетани с високо качество на обслужване, модерни съоръжения и оборудване. Разполага с 24 ски писти с 58 км обща дължина. Комплекс “Мальовица” разполага с две писти и уникално красива природа, която допълнително прави посещението още по-запомнящо се. Добри условия за начинаещи скиори предлага пистата в с. Говедарци.

Летен туризъм – Прохладата на летния въздух и спокойствието на вековните гори на Рила създават отлични възможности за отдих и през останалите сезони в годината. Любителите на лова и сафаритата могат да се отдадат на своето удоволствие в ловните бази на територията на общината. А почитателите на риболова, водните басейни, плажа и къмпингуването ще предпочетат почивката на яз. „Искър” или язовира в с. Алино. В парковите зони са обособени места за пикник и излети.

Еко туризъм: Уникалната природа и чистия въздух правят община Самоков изключително примамлива дестинация. На територията на Общината има множество екопътеки и планински маршрути, като голяма част от територията е заета от Национален парк Рила, който притежава уникално богатството на защитени видове от флората и фауната.

Селски туризъм – Селата в Самоков са запазили своята самобитност и автентичен облик, както и характерните за всяко населено място бит, култура и традиции. Тук всеки посетител може да се върне назад във времето към българските корени с автентичния фолклор – песни, носии, с уникалните традиционни ястия, с различните обичаи.

Културно-исторически туризъм – Самоков има богато културно-историческо минало, което датира през вековете. Археологическите разкопки на територията на общината върнаха календара до 4 в. от новата ера с разкритите раннохристиянски църкви и крепости от времето на Византийската империя. Тук има находища и от времето на траките – могила, която е била тракийска гробница. Разходката през вековете минава и през Българското Възраждане, когато Самоков е бил един изключително развит в икономическо и културно отношение център. За всичко това разказват запазените и възстановени паметници на културата. Девическия манастир с неговата 240-годишна история, Митрополитската църква със своя уникален иконостас, Джамията със своята архитектура и стенопис, Сарафската къща с автентичното излъчване на възрожденския градски стил. В самия център се намира Голямата чешма, символа на града, вградила в себе си история и легенди. Само на метри от нея е най-големия войнишки паметник-единствена по рода си като архитектура сграда на Читалище – паметник „Отец Паисий”. Наред с възрожденските паметници, връщаме часовника още по-назад с археологическия паметник „Шишманово кале” и късноантичната крепост „Цари Мали град”.

Спа и уелнес туризъм – Наличието на термални води в с. Белчин и курорта Белчин бани, с доказани лечебни и профилактични въздействия върху опорно-двигателна система и кожните дерматити, превръщат дестинацията в предпочитано място за спа туризъм и здравен туризъм. На територията има и три басейни с минерална вода и бази със спа центрове.

Конферентен туризъм – Хотелската база в община Самоков предлага и възможности за конферентен и конгересен туризъм – провеждане на семинари, конференции, конгреси и различни фирмени мероприятия. С две конферентни зали новооткритият общински хотел „Арена” в Самоков организира различни по форма и насоченост корпоративни мероприятия.

Спортен туризъм –Самоков е столицата на белите спортове, но днес тук може да се практикуват много различни видове спортове. Общината разполага с мултифункционална зала, с възможности за 25 вида спорт.Има добра спортна база – стадион, мотополигон, ролбан, стрелбище. На територията на общината има открити тенис кортове и игрища за футбол и мини футбол. А за любителите на конния спорт и ездата функционират няколко конни бази. Съществуват добри условия за екстремни спортове, като алпинизъм, делтапланеризъм, парапланеризъм, рафтинг и др. За почитателите на планинското колоездене е новоизграденият Borovets Mountain Bike Park, който разполага с над 20 км маркирани трасета с различни нива на трудност, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали.

БОРОВЕЦ

Боровец е най-старият и най-голям планински курорт в България. Датира от 1896 г. , когато е построена първата вила за почивка, а в последствие княз Фердинанд построява лятна резиденция. До средата на 20 век е известен с името Чамкория , което в превод от турски език означава „борова гора”. През 60-70-те години на миналия век започва строителството на първите хотели и почивни станции, които са неразделна част от днешния облик на курортния комплекс. Разположен е на 1300 м надморска височина на северните склонове на Рила. Боровец се намира само на 10 км от Самоков и на 70 км от София, което го прави и най-близкият до столицата курорт. Разстоянието до Пловдив 125 км, а до Благоевград е 83 км. Курортът на два пъти е домакин на състезания за Световната купа по ски-алпийски дисциплини. Климатът в курорта е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Средната температура през януари – най-студеният месец, е около минус 4,8° C. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.

Курортът предлага отлични условия за зимни спортове: алпийски ски, сноуборд, ски бягане. Освен това по високите части на Рила планина – ски център Маркуджик с най-висока ски точка: 2560 м, в разгара на сезона снежната покривка достига 2 м, което създава изключителни възможности за екстремно каране. Маркираните ски пистиса 24 на брой с обща дължина 58 км. Най-дълга писта е 12 км. Пистите са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали. Пистите за ски бягане са с дължина 35 км. Изградени са съоръжения за биатлон и ски–скок шанца. Създадени са условия за нощно каране на ски.

Благодарение на многобройните хотели, ресторанти и барове гостите на Боровец могат да се отдадат на почивка или да се насладят на приятния и емоционален нощен живот.

През лятото Боровец привлича туристи с красотата на планината, тишината и спокойствието на вековната борова гора, прохладата и свежия въздух. От Боровец могат да се предприемат пешеходни преходи по маркирани маршрути до различни обекти в Рила: до връх Мусала (6 ч, а от горната станция на кабинковия лифт – 3 ч), до двореца „Ситняково” (1,30 ч), до хижа „Чакър войвода” (2,3 ч), до двореца „Саръгьол” (3 ч), до хижа „Марица” (4,30 ч), до хижа „Заврачица” (6 ч).

МАЛЬОВИЦА

Курортът Мальовица се намира в северозападната част на Рила на 27 км от гр.Самоков. Трайната снежна покривка гарантира ски-спорт през цялата зима. Два влека осигуряват достъпа до пистите за средно- добри и напреднали скиори. Мальовица е известно място и в Българския алпинизъм и туризъм. В полите на връх Мальовица е разположена едноименната хижа Мальовица, изходна точка за излети към върха. От хижата до върха през ледниковата долина води маркирана пътека, част от международния туристически маршрут Е4. От Мальовишкото било пътеката продължава в посока Раздела, хижа Иван Вазов и района на седемте Рилски езера, с разклонение към Рилския манастир. Районът около връх Мальовица и склоновете на троговата долина на река Мальовица са лавиноопасни и трябва да бъдат преминавани с повишено внимание през зимния сезон.

НАЦИОНАЛЕН ПАРК „РИЛА“

Национален парк „Рила“ е най-големият от трите национални парка на територията на България. Тези територии са обявени за национален парк на 24 февруари 1992 г. Паркът обхваща територия с площ над 81 000 хектара в централните и най-високи части на планина Рила. Той е създаден с цел опазването на няколко отделни екосистеми, както и на отделни исторически и културни обекти от национална важност. Близо 4% от всички реки в България извират от тук. От територията на парка извират река Искър – най-дългата река в България и река Марица – най-пълноводната река. Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени 120 естествени езера, повечето с ледников произход.

На територията на парка се намират четири български резервата – Парангалица, Централен Рилски резерват, Ибър и Скакавица. Национален парк Рила е една от най-големите защитени територии в Европа. Двата резервата „Парангалица“ и „Маричини езера“ са част от световната мрежа на биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО “Човек и биосфера”.

Централен Рилски резерват

Централният рилски резерват най-големият резерват на Балканския полуостров. Създаден е през 1992 г. с да се запази уникалният за Югоизточна Европа планински ледников комплекс и първичното диво състояние на горските, субалпийските и алпийските екосистеми. Резерватът обхваща територия с площ 12 394 хектара във високите части на Източна, Средна и Северозападна Рила.

На територията на резервата се намира най-високият връх на Балканския полуостров – Мусала, както и другите най-високи рилски върхове Дено, Манчо, Голям и Малък Скакавец; дълбоките трогови долини на реките Марица, Бели и Леви Искър и др., множество живописни циркусни езерни групи – Маричини, Мусаленски, Скакавишки и т.н. Релефът на резервата в по-високите чaсти е предимно алпийски, т.е. представен е от множество скални зъбери, сипеи и други.

Най-големи територии от резервата обхващат иглолистните гори, образувани основно от бяла мура и обикновен смърч. В по-високите зони са разположени обширни формации от клек. Растителният свят е изключително богат. Едни от най-често срещаните видове са рилска иглика, петниста тинтява, пролетно котенце, българско омайниче, крайснежно звънче.

Голям е броят на животните от видовете дива коза, кафява мечка, златка, глухар и други. Изключително многобройни са представителите на безгръбначните животни, както и в целия Национален парк „Рила“.

ГОВЕДАРЦИ

Говедарци е село с 1385 жители и се нарежда на първо място по брой на население след Самоков . Селото се намира в предпарковата зона на Националния парк Рила, по поречието на река Черни Искър. Разположено в Говедарската котловина на 1329 м надморска височина. В с.Говедарци има ски-писта с дължина 1700м, която се обслужва от единичен влек. Над котловината на с. Говедарци се намира връх Мальовица и селото е един от изходните пунктове за достигането му. От Говедарци тръгват маршрути за хижа Вада (2 часа пеш), хижа Мечит (1 час), хижа Ловна (3 часа), хижа и планинска школа Мальовица (по пътя за хижата и през местността Овнарско). През хижа Вада може да се стигне до Седемте рилски езера, едноименната хижа, от хижа Мечит се стига до заслона Кобилино бранище и от комплекс Мальовица се стига до циркуса Страшното езеро, където има изграден заслон, като другия маршрут е през местността “Овнарско”.

Снимки от Самоков

Отличени в годишните награди за иновации на Български Съюз по балнеология и СПА туризъм 2015г.

hissariyalogo1 Logo saint george small
  baner-5