user_mobilelogo

 


ПАРТНЬОР НА ПЕТИЯ ГОДИШЕН КОНГРЕС

Столица на балнеотуризма в България!

Поморие е един от най-древните градове, построени някога по днешните български земи. Исторически данни сочат, че началото му датира още от края на пети век преди новата ера под името Анхиало. Градът е основан като гръцка колония в края на V век пр. Хр. Голяма част от жителите му били траки. През вековете Анхиало се оформя като един от най-големите и значими градове покрай Черно море. Новото име Поморие, градът получава през 1934 г. Горе-долу по това време започва да се превръща и в туристически център, като много хора от цялата страна и чужбина идвали в града да се насладят на лечебните кални бани.

 

ЗA ПОМОРИЕ

pomorie

Днес Поморие е от тези наши черноморски курорти по южното крайбрежие, които всяко лято посрещат хиляди туристи. Община Поморие, чийто Общински център е град Поморие, се състои още от град Ахелой, град Каблешково и 14 села. Поморие е модерен курорт с отлична локация и близост до всички видове транспортни връзки, намира се между Бургас и Слънчев бряг. Морската вода в Поморийския залив е кристално чиста, а плажната ивица е покрита с фин пясък, с площ от над 200 000 кв. м и дължина 4263м. Топлият морски климат, плодородната земя, обширните плажове, спа центровете с уникална кал, уютните хотели и ресторанти гарантират перфектната почивка. Множеството заведения за хранене и допълнителните услуги, отличната квалификация и любезност та на обслужващия персонал създават условия туристите да се чувстват като у дома си.
Плодово - зеленчуковият пояс, който обгражда Поморие от 17 200 дка лозя, 2 200 дка овошки и 800дка зеленчукови градини, осигуряват на курорта изобилие от пресни плодове и зеленчуци.
Градът е известен като курорт и лечебен център още от дълбока древност, за което говорят редица археологични находки. Прочут е с лиманната лечебна кал на Поморийското солено езеро, която е една от най-добрите в света. Древните римляни са познавали лечебната сила на калта и наричали езерото „свещено". То е защитена орнитологична местност, по която минава „Виа понтика" - миграционният път на птиците. Калолечението и съвременните рехабилитационни бази на този древен и вечно млад град го правят привлекателен за целогодишен отдих и лечение - магнит за туристи от много страни.
Празниците „Море от вино" са характерен емоционален нюанс на приятното ваканционно настроение. Дегустациите и артистичните програми продължават до края на септември.
Емблематичните „Яворови дни" са национална поетична традиция с половинвековна история.
Седмицата на морето е поле за запознаване с цивилизации и култури, на атракционни спортни прояви - регати, състезания и други. От целия православен духовен свят се събират в Поморие по време на международния фестивал за православна музика „Света Богородица - Достойно есть”. Към ежегодните културни традиции се вписват и Международен пленер - живопис „Светът е море", Международен бард - фестивал ”Черният пясък”, Международен музикален фестивал за хора с увреждания ”Сила за живот ”, Национален тракийски събор ”Гергьовден”, Театрален фестивал ”Сцена край морето”, Арт стрийт фестивал, инициативи ”Аз обичам Поморие” и др.

Поморие е утвърден туристически център и авторитетното му присъствие на международни изложения дава увереност, че туризмът ще бъде най-динамично развиващият се отрасъл в икономическата структура на общината.

Поморие - градът на Яворов, на солните пирамиди, на лозята и модерните хотели!

Отличени в годишните награди за иновации на Български Съюз по балнеология и СПА туризъм 2015г.

hissariyalogo1 Logo saint george small
  baner-5