user_mobilelogo

 


ПАРТНЬОР НА ПЕТИЯ ГОДИШЕН КОНГРЕС

Дестинации членове на „Български съюз по балнеология и СПА туризъм”

Столица на балнеотуризма в България!

Поморие е един от най-древните градове, построени някога по днешните български земи. Исторически данни сочат, че началото му датира още от края на пети век преди новата ера под името Анхиало. Градът е основан като гръцка колония в края на V век пр. Хр. Голяма част от жителите му били траки. През вековете Анхиало се оформя като един от най-големите и значими градове покрай Черно море. Новото име Поморие, градът получава през 1934 г. Горе-долу по това време започва да се превръща и в туристически център, като много хора от цялата страна и чужбина идвали в града да се насладят на лечебните кални бани.

Община Самоков – намира се в Югозападна България в подножието на Рила планина, а град Самоков отстои само на 60 км от столицата София и на 100 км от летище Пловдив. В непосредствена близост, на 10 км от града е разположен Боровец, най-старият курорт в България. Оттук извират най-дългата река в България – Искър и най-пълноводната река в България - Марица. Уникално природно богатство на територията на общината са Рилските езера - повече от 40 на брой, пръснати по високите части на Рила. В общината има находище на минерална вода край Белчин. Самоковската котловина е разположена между няколко планини — Рила, Плана, Витоша, Верила, Ихтиманска Средна гора — със средна надморска височина - 950 м. Тук се издига и най-високият връх на Балканския полуостров – връх Мусала - 2925 м. Името „Мусала“ произлиза от арабския израз „Мус Аллах“ и означава "Близо до Бог".

Културен, балнеоложки и туристически център с национално и международно значение – такава е съвременната характеристика на Сандански, регион с над 3 200-годишна история. Този благословен от Бога кът на България е щедро надарен с неповторима природа и целебни дарове, известни още в Древността – лечебен въздух, топли минерални води, буйни реки, горди планини.

Санданският регион е с дълга и прелюбопитна история, съхранила културно-историческото наследство под формата на внушителни артефакти и богата палитра от фолклорни традиции и обичаи.

Община Сандански е модерен туристически център с отлична локация и перфектни условия за отдих и практикуване на различни видове туризъм. Голямо разнообразие от услуги и атракции, минерални води и басейни, лечебни процедури и целебен климат, привлича много гости, а градът кипи в неуморен ритъм целогодишно.

Здраве и красота чрез лечебната сила на водата

 Св. Св. Константин и Елена е най-старият български Черноморски курорт. Разположен е на 8 км. северно от град Варна, сред забележително красива природна местност, която представлява естествена тераса над морето с височина около 10 - 15 м.

Комбинацията на зеления парк с кристалния морски въздух,  златистите плажове, чистата морска вода и минерални изводи, правят мястото предпочитана морска и СПА дестинация за туристи от цял свят.

Курортът е с над 100-годишна история и с дългогодишни традиции в морелечението, балнео и СПА услугите. През 1909 г. със съдействието на царица Елеонора, втората съпруга на българския цар Фердинанд, в комплекса е преместен   първият детски морски санаториум. През 1933 г. в курорта е открита и първата гроздолечебна станция и така курортът става единственият в България, в който морелечението се съчетава с гроздолечение.

Днес всеки може да се докосне до тази уникалната комбинация от природни дадености чрез изградените СПА, Уелнес и Балнео центровете в курорта.

 

Отличени в годишните награди за иновации на Български Съюз по балнеология и СПА туризъм 2015г.

hissariyalogo1 Logo saint george small
  baner-5