user_mobilelogo

 


ПАРТНЬОР НА ПЕТИЯ ГОДИШЕН КОНГРЕС

България е красива малка страна разположена в Югоизточна Европа, на Балканския полуостров.

Страната предлага идеални условия за туризъм със своите морски, зимни и балнео курорти, както и с многобройните исторически и културни забележителности.

Трудно е да говориш безпристрастно за това световно богатство България. Тук има 4 сезона, мека зима, зелена и свежа пролет, златна есен, топло и приветливо море, проходими зелени планини, стотици минерални извори, живописни езера, бистри малки реки. Всеки един сезон предлага богатство от цветове, аромати, усещания, които правят България прекрасна и желана дестинация през цялата година.

Още по-трудно е да опишеш хилядолетната история на тази малка страна, само с няколко думи.

Разположени на важния кръстопът между Европа и Азия, българските земи са заселени от дълбока древност. Траки, древни гърци, македонци, римляни, византийци, славяни, българи, турци - всички оставят своя отпечатък. Тук е открито и най-старото обработено злато в света – на 6 000 години. Стотиците тракийски гробници са неповторими образци на материалната и духовна култура. Много са и гръцките, римски и византийски паметници от античността и ранното средновековие.

Българите наследяват и обогатяват тази култура, пазят я и я доразвиват. Те дават на света своя календар, първата азбука на славянски език на Светите братя Кирил и Методий, славяно - българския превод на свещените книги, Мадарския конник. Народното творчество е запазило и до днес свежестта на народните обичаи, песни и занаяти.

България разполага с редица красиви, богато озеленени курорти с ценни минерални води. В тях функционират балнео и физиолечебници, санаториуми, поликлиники, плажове и басейни и не на последно място – модерни хотели за пълноценен отдих.

Българските балнеологични курорти са съчетание на великолепен климат и изобилие от минерални извори. Климатът е континентален и средиземноморски, но без суровите бури на Северна Европа и сахарските горещини на Средиземноморието. Комбинацията от минерални извори и лечебна кал е благоприятна за лечение, възстановяване и почивка през цялата година. Българските минерални води са с разнообразен химически състав, минерализация, температура, газове и микроорганизми.

По богатство и разнообразие на хидротермални води и биоклиматолечение Българияе сред първите в Европа. Климато-балнеологичните възможности се използват от незапомнени времена. Процъфтяващи тракийскиселища са възниквали около минерални извори. Римляните създали големите селища Диоклецианопол (Хисар), Дезудава (Сандански), Улпия Пауталия (Кюстендил), Сердика (София) и много други. Балнеологични центрове са строили императорите Траян, Септимий Северий, Максимилиан, Юстиниан.

България е на едно от първите места в света по разнообразие на билки с великолепни лечебни свойства. Това огромно богатство от природни фактори, комбинирани с модерните хотели и балнеологични центрове дава възможност за целогодишно лечение и поддържане на здравето.

Големите балнеологични центрове са: Сандански, Велинград, Хисаря, Кюстендил, Костенец, Девин, Сапарева баня, Вършец и др.

Черноморските курорти с богата възможност за балнео, СПА и уелнес туризъм са: Албена, Златни пясъци, Ривиера, Слънчев ден, Св. Св. Константин и Елена, Поморие, Созопол, Несебър и др.

Богати възможности за лечение и отдих има в планинските курорти Боровец, Банско, Пампорово и др. Великолепната природа, чистият въздух, минералните води са техните неоценими богатства.

Отличени в годишните награди за иновации на Български Съюз по балнеология и СПА туризъм 2015г.

hissariyalogo1 Logo saint george small
  baner-5