user_mobilelogo

Новини

On 14 Sep 2016 in Brussels a meeting was held between the President of ESPA – Thierry Dubois – and Ms. Krisztina Boros – Policy Officer of Tourism, Innovations and Creative Industries Sector at the European Commission. The European SPA Association was also presented by its first Vice President – Mr. Jonsson (Iceland), Vice Presidents – Ms. Siyka Karsarova (Bulgaria) and Ms. Laura Natali (Italy), the chairperson of the Executive Committee and Marketing-Manager – Mr. Joao Barbosa, and Ms. Eva Kivel – Secretary-General.

During the meeting the participants discussed the policy and projects in the field of SPA- and Medical SPA tourism, as well as the cultural tourism in combination with SPA tourism using the brand Europe – Tourist Destination for the period 2017-2022.

Проектът "По пътя на римляните", в който Български съюз по балнеология и спа туризъм е партньор с още осем европейски организации работещи в областта на медикъл-спа бизнеса, вече има активна интернет страница: http://roman-thermal-spas.eu/. От нея можете да получите информация за обединените спа и здравни курорти в Европа, които споделят културно наследство от Римско време.  Една от целите на сайта е да представи целия потенциал на това наследство и да провокира  засилен интерес от страна на гости от Европа и Света. В сайта могат да бъдат намерени и актуални туристически оферти.

И тази година БСБСПА ще вземе участие в 32-то издание на Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо 2015”. Терапевти от водещи Медикъл СПА и СПА хотели в България ще правят демонстрации на най-актуалните в момента терапии на щанда на съюза. Там ще бъдат представени и продукти за СПА индустрията, а водещи туроператори ще консултират желаещите да организират своята СПА почивка у нас.

В съпътстващата програма на изложението Български съюз по балнеология и спа туризъм ще вземе участие с дискусия на 12.02.2015 г. от 14.30 ч. на която ще присъстват експерти, гости и членове на съюза от страната. По време на дискусията ще бъдат обсъдени теми, свързани с иновациите в медикъл СПА и СПА бизнеса и мястото на България на Европейската СПА карта.

Експерти от съюза ще представят участието си съвместно с десет европейски държави в проекта „По пътя на римляните”, финансиран от Европейската комисия.

На дискусията по време на изложението н София ще бъде представена и програмата на Втория годишен конгрес на БСБСПА за медикъл СПА и СПА туризъм с международно участие. Тази година той ще се проведе в периода 27 – 28 май 2015 г. в гр, Сандански. Участие в конгреса вече са потвърдили кметовете на Карлови Вари - Чехия и Баден-Баден - Германия.

DSC 0399 sНа 13.02.2014г. по време на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА експо” се проведе кръгла маса на тема „Балнео и спа туризмът- Стратегическият потенциал на България” организирана от Министерство на икономиката и енергетиката и Български съюз по балнеология и спа туризъм.

По време на срещата бе обсъдена подготовката на проектонаредбата за сертифициране на специализираните центрове за такива услуги - балнеолечебен/медикъл, СПА, уелнес, таласотерапевтичен, както и за изискванията към персонала и управителите им. Представен бе и новият рекламен филм SPA & Wellness, подготвен по поръчка на МИЕ.

Г-жа Сийка Кацарова, заместник-председател на Български съюз по балнеология и спа туризъм обяви провеждането на предстоящия Първи годишен конгрес на Български съюз по балнеология и спа туризъм с международно участие през месец Юни в гр. Хисаря. По време на конгреса ще бъдат връчени за първи път и Наградите за иновации в спа сектора, като победителите в тях получават правото да кандидатстват за Европейските награди за иновации, давани от Европейската спа асоциация.